Rövid ismertető a Wing Tsun Kung Fu-ról és Egyesületünkről

A Wing Tsun (ejtsd: ving csun) Kung Fu története a 1700-as évek közepéig nyúlik vissza. A legenda szerint Ng Mui, egy buddhista apácanő alkotta meg, de valószínűbb, hogy több mester közös szüleménye. E harcművészeti rendszer sokáig apáról fiúra szállt, csak nagyon szűk körben tanították, így csak kevés ismerője volt. Ez a tradíció 1949-ben szakadt meg mikor Sijo Yip Man nagymester nyilvánosan elkezdte tanítani Hong Kong-ban a Ving Tsun stílust. Az idő előrehaladtával egyre több és több tanítványa lett, többek között a méltán világhírű Bruce Lee is hosszú ideig tanult nála. Yip Man nagymester azonban csak Hong Kongban és kizárólah kínai embereket, honfitársait oktatta. Más tájakra már tanítványai révén jutott el a Wing Tsun. Nekik, illetve az Ő nyugati tanítványaiknak köszönhetjük, hogy ma tanulhatjuk és edzhetjük ezt a stílust. A tanítványok a stílus számos írásmódját dolgozták ki, ezek közül a legelterjedtebbek a Wing Chun, Ving Chun, Ving Tsun, Ving Chun és az általunk is képviselt, először dr. Leung Ting, a jelenlegi nagymester által használt Wing Tsun írásmód. Jelenleg az egyik legelterjedtebb iskola ezek között a Wing Tsun.

A stílus legfőbb jellemzői a szűk állás, a gyors és könnyed kéz- valamint lábmunka. Kína történetének egy olyan korszakában fejlesztették ki, amikor mindennaposak voltak a zavargások, ezért a fejlesztők fő célja egy gyors és hatékony harcművészeti rendszer kidolgozása volt, ami mind a mai napig megállja a helyét egy önvédelmi szituációban. Hatékonysága a harci koncepciójában rejlik. Lehetőség szerint az emberi test érzékeny pontjait támadja, a harc mielőbbi befejezésének reményében.

A stílus lehetőség szerint a legnagyobb technikai repertoárt igyekszik gyakorlója számára nyújtani , így a hagyományos ütések és rúgások mellett tanítja a könyök és a térd használatát, használ tenyér- és kézélcsapásokat, dobásokat és lábsöpréseket, valamint bevezet a földharc rejtelmeibe is.

A Real Wing Tsun Harcművészeti Egyesület 2006-ban alakult mikor a Szabadalmi hivatal a Real Wing Tsun-t, mint védjegyet bejegyezte. Három országban (Magyarország, Lengyelország és Litvánia) találhatóak klubbok ahol az általunk tanult koncepciót lehet tanulni. Az alapító tagok már hosszú ideje ismerték egymást és edzettek egymással, így nem volt minden előzmény nélküli az Egyesület megalakulása. Egyesületünk oktatóinak mindegyike több, mint tíz év harcművészeti múltat tudhat maga mögött. Egyesületünk elnöke és egyben szakmai vezetője Sifu Kun István aki 1989-ben kezdte el a Wing Tsun gyakorlását és mára már a Wing Tsun Kung Fu teljes rendszerének birtokában van. Próbálunk minél aktívabb Egyesületi életet élni, havi rendszersségel vannak közös edzéseink Budapesten, két-három havonta vidéki egy illetve két napos szemináriumokat szervezünk és 2005. óta minden évben megrendezzük az egy hetes Nyári Táborunkat Szegeden.